Sreda, 10. junij 2009

Razstava o učinkoviti rabi energije

podžupan Jani Möderndorfer ob otvoritvi razstave

podžupan Jani Möderndorfer ob otvoritvi razstave

Peter Friemert, podžupan Jani Möderndorfer, Tonka Grgič in Bojko Jerman

Peter Friemert, podžupan Jani Möderndorfer, Tonka Grgič in Bojko Jerman

Ljubljana, 9. 6. 2009 – Včeraj ob 13. uri je v Steklenem atriju mestne hiše v Ljubljani Jani Möderndorfer, podžupan Mestne občine Ljubljana, odprl arhitektonsko razstavo o učinkoviti rabi energije. Spregovoril je o nujnosti vlaganja v energijsko varčne hiše ne le Javnega stanovanjskega sklada MOL temveč tudi drugih institucij v javnem sektorju. O izkušnjah pri sodelovanju v projektu Rebecee sta spregovorila Tonka Grgič, predstavnica Javnega stanovanjskega sklada MOL (JSS MOL), in Peter Friemert, predstavnik koordinatorja projekta Rebecee.

JSS MOL je v okviru triletnega poteka projekta REBECEE predstavil svoje projekte, in sicer:

  • v letu 2007 izvedeni energijski sanaciji stavb na lokacijah Kvedrova 17 in Steletova 8 v Ljubljani,
  • novogradnjo - stanovanjsko stavbo z 22 bivalnimi enotami na Pipanovi poti v Ljubljani, za katero se trenutno pridobiva gradbeno dovoljenje in
  • novogradnjo - stanovanjsko sosesko Polje II, za katero trenutno poteka izbor izvajalca gradbeno obrtniških del.


V tem času je izvedel tudi številne izobraževalne in promocijske manifestacije, ki so pripomogle k prenosu znanj in dobre prakse z razstavljenih projektov na nove projekte.

Na letošnji razstavi je poleg projektov JSS MOL predstavljenih še več drugih energijsko učinkovitih in trajnostnih gradenj, ki naznanjajo odločen preobrat na tem področju. K temu je v največji meri prispevala prav večja konkurenca na trgu nepremičnin in veliko manj novi tehnični predpisi, ki sicer trenutno še ne veljajo, pa je kljub temu zgrajenih že več stavb po še strožjih merilih. To dokazuje, da dobrih projektov ne spodbuja le tehnična zakonodaja, ampak predvsem tehten in dolgoročen razmislek investitorjev oz. naročnikov.

Spodbudno je, da sta na razstavi poleg gradenj JSS MOL predstavljena tudi dva že zgrajena vrtca v pasivni tehniki gradnje, ki dokazujeta, da bo v bodoče vse več javnih investicij okoljsko zglednih, in da je bil JSS MOL le prvi in najbolj drzen, nikakor pa ne edini na tem področju.

Ljubljanska razstava sovpada s podobnimi razstavami v drugih evropskih mestih: Alingsas, Tallinn, Kiel, Den Hag, Riga, Vilnius in Sofja, s katerimi si je JSS MOL v zadnjih treh letih skupaj prizadeval, da bi ne le govorili, ampak tudi izgradili in predstavili javnosti čim večje število zglednih nizkoenergijskih in pasivnih stavb.

Razstava bo postavljena v Steklenem atriju mestne hiše od 9. do 26. junija 2009.

  • Iskalnik
  • Hitri iskalnik
Išči
Javne dražbe Zadnjih 100 nepremičnin

Moj kotiček